The OC flyttar till östkusten

Gossip Girl by Josh Schwartz

Just som jag tröttnat på att (inte) få hem SvD förvånar kulturredaktionen mig. Efter spaltkilometer om Botero och vinkylare har de äntligen hittat ett ungdomligare spår; OC-skaparen Josh Schwartz nya tv-projekt. En teveserie som bygger på Cecily von Ziegesars Gossip Girl och som just börjat sändas på CW.

Yttermera snaskigt blir det när Gossip girls, i SvD, presenteras tillsammans med Californication och Tell me you love me. Vinkeln man har hittat är… just det, sex. För egen del tar jag fasta på likheterna i format med OC. Skillnaden är här att Marissa heter Serena (Blake Lively) och ligger i ständig fejd med Summer-look-a-liken Blair (Leighton Meester) osv. Just ja, Newport är ersatt med Upper East Side i New York.

Trots likheterna i plot med OC (One Tree Hill, Veronica Mars m.fl.) känns konceptet fräscht. Mindre emo-känsla och kanske framför allt mer kommunikation, och sex. Inte i stil med L-Word men ändå mindre komplicerat än i Dawsons Creek. Dessutom känns miljön lättare att anknyta till, särskilt då 17-åringarna i seriens framkant spelas av 20-åringar.

Återstår att se om serien kommer till Sverige. Hitintills har en hel säsong beställts och i USA är man inne på avsnitt 7/22. Hoppas nu serien snart sänds i Sverige (eller säljs på iTunes).

För den som redan följer serien och missat ett avsnitt kan gg-bloggen vara ett sätt att rekapitulera. Det verkar nämligen som att hela berättartexten (speakad av Kristen ”Veronica Mars” Bell) läggs ut som verklig blogg.

Posted in tv at november 9th, 2007. Trackback URI: trackback

2 Responses to “The OC flyttar till östkusten”

  1. november 9th, 2007 at 06:42 #Johan K

    Spännande att du skriver om tv-program till skillnad från Livets Ord som det oftast handlar om 🙂

    Jag tycker det låter skönt att serien är mindre komplex än Dawsons Creek. Personligen anser jag att jag är normalbegåvad men fick efter några säsonger våldsamma problem med att få ihop alla märkliga relationer i den serien.

    Nu kanske du antyder att min höga ålder gör att min hjärna inte är lika dynamisk och flexibel som exempelvis din relativt yngre hjärna. Till mitt försvar måste jag påpeka att jag var ganska precis 20år när serien började gå och då var min hjärna på sin topp. EOD

  2. november 9th, 2007 at 07:00 #Omar Ud-Din

    Johan: minde komplext som i att ”hålla handen” är nåt man kan göra utan att diskutera sönder det. På den vägen är det. Jag håller också med om att det blir lite mycket Ulfie emellanåt. Inte ensidigt positivt.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>