Förskolan – lång dags färd mot nåt

Mina axlar värker. Håret luktar kyckling, tre olika nyanser av kyckling. Det har nämligen varit en sån där helmarinerad dag på jobbet. Först lunch, sen cateringmat, och därpå – oplanerat – middagsmat med förrätter och en masse disk.

Lunchen var tacksamt enkel och gick förvånansvärt bra. Fräste mest samman lite tärnad kyckling med asiatiska wokgrönsaker och lite söt soyamarinad. Till detta lite pasta och fint skurna grönsaker. Visserligen var det soppdag igår men detta är ju löjligt enkelt. En kall sås till de fyrkantiga bitarna pippifågel och alla var nöjda och glada. Så där barnsligt glada som folk är på förskolor.

Det mest skrämmande är nog att jag själv börjar vekna, påverkad av omgivningen. Kan liksom inte med att snäsa av läspande små treåringar. Ligger ingen morbid payback i att smågnabbas med folk som är snälla tillbaka. Arma värld – jag kanske börjar bli pedagogisk! Tröstar mig med att jag tidigare både kunnat lära folk att laga käk, utan att jag blivit mjäkig.

Nåväl, hade lovat koka ihop en matig pryl till en kollega. Det vankades studentmottagning och skulle serveras kall bjudmat. Till buffébordet bidrog jag alltså med en sallad byggd på: pastaskruvar, ruccola, oliver, tomater, gurka, feta – och ugnsstekt rosmarinkryddad kyckling. Fint skuret, tärnat, blandat och toppat med lite olivolja, vinäger och salladskryddor. Scheisse-enkelt men ändå lite meckigt att göra en större mängd av. (Note to self – gymma mer så orkar du hacka grönsaker).

Inget av detta var egentligen särskilt svårt. Om det inte varit för att det skulle serveras sexårsmiddag till kvällen. Simple is the shit – pommes traktör (färdigskuren!), rosmarinkryddade kycklinglår och tzatziki. Allt detta gick in i ugnen någorlunda samtidigt (nej, inte såsen), så jag kunde fortsätta städa rent. Självfallet skulle det något mer därtill. Pillade alltså ihop små förrätter på hemstekt tunnbröd med en skiva salumi och lite grönt. I vanliga fall är snittar enkla att preppa. Nu beställdes de samma morgon och skulle preppas utöver ordinarie servis.

Allt som allt en rolig dag. Särskilt som jag fått lära mig en hel del av mina egna misstag. Ska till exempel försöka skriva mise-listor redan på morgonen. Kortfattade checklistor med prioritetsnummer. ”Detta gör jag först, sen detta. Om nåt skiter sig hoppar jag över… Finns där tid över så…” På dagens lista hade jag också, redan från början, behövt skriva ut ungefärliga klockslag.

En annan lärdom är att jag behöver raster – utanför köket. Oavsett om jag slappar i en soffa eller lapar i mig lite solsken. ”Mycket viktigt”, för att citera en tidigare kollega.

Posted in serverat at juni 4th, 2008. Trackback URI: trackback

4 Responses to “Förskolan – lång dags färd mot nåt”

  1. juni 15th, 2008 at 12:03 #KarinW

    Låter som en svettig dag med värk i benen det där! Men gott förstår jag att det blev.

    Klart du blir pedagogexpert i dagismiljö!

  2. juni 15th, 2008 at 10:53 #Jesper

    Min son! Jag är så stolt över dig!

  3. juni 15th, 2008 at 10:54 #Jesper

    (Och om du gör bort dig och drar mitt namn i smutsen kommer jag att gänga av dig huvudknoppen och späcka din luftstrupe med brödsmulor och persilja!):-)

  4. juni 15th, 2008 at 11:19 #Omar Ud-Din

    J: ”Konsekvens var för honom ett ord med enkel innebörd: snabbslakt i färskvarnen.”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>