Ordensmiddag under hot

Premiärkväll för restaurang Smakas nya meny. Var på nationen redan vid lunchtid för att – äntligen – sätta upp en bonglist. Fick då veta att det saknades en kock till kvällens ordenssittning. Pepp på en utmaning tackade jag ja. Antog då att restaurangen skulle klara utskänkningen utan problem. Började ändå preppa desserter för dito.

Orosmolnen samlade sig tidigt. Kock A. var klart missnöjd med mitt pass-skift och påtalade det gärna. Ju mer stressad han blev desto hårdare sökte han uttrycka sitt missnöje. Med ny meny och delvis tafatt handräckning behövdes påfyllning av såväl manskap som kompetens. Helt i enlighet med min planering; sittning (buffé + varmrätt) skulle ändå fram senare under kvällen. Hade alltså tänkt hoppa från uppgift till uppgift.

I ett inslag av vapenvila bakade jag av några västerbotten- & fetapajer till det stående bordet. Stora delar av buffén var inköpt eller bortagjord och av gästerna medtagen. (En av dem jobbade tydligen som slaktare på Scan i Uppsala.) Nåväl, pajerna var enkla för att inte säga improviserade: pajskal, äggstanning, styckad kycklingfilé, kronärtskockshjärta, västerbotten respektive fetaost. Två slags pajer, lite uppkokt potatis, sillar, kallskuret kött i varianter, hemgjorda köttbullar… Som ett försenat påskbord.

Under kvällens gång blev det också en del ifyll för att få restaurangen i rullning. Lärde till exempel newbie 1 att öppna en konservburk (eller nej, jag lät nån annan göra det). Newbie 2 fick lära sig att recept finns till för att finnas till hellre än följas. Han lärde sig också att kavla ut och presentera smördegsknyten. Börja så sakteliga förstå att jag kan mer än jag vågar tro, och att jag har en del att lära ut!

Ordensmiddag alltså. Såg dessvärre inte hur väl maten gick åt. Herrsällskapet tillät nämligen endast kvinnlig servis i matsalen. Det mesta bars till och med ut av en medaljprydd herre i smoking. Ett mysko party helt klart, om än långt ifrån Eyes Wide Shut. Som sig bör höll heller inte tidsschemat, försening följde på försening.

När varmrätten äntligen skulle in förvånades jag av resultatet. Helt decent pommes tournée, med  palsternackspuré, vitlöksgräddsås och rödvins- och örtstekt lammfilé. Behöver kanske inte tilläggas att all mat gick åt. Chocken kom alltså av att folk var mer än nöjda med vad JAG – en enkel commis! – hade improviserat fram.

När jag tackade ja till att kocka överrumplades jag nästan av känslan att jag skulle tabba mig. Hemma igen, runt fyrasnåret, slogs jag av att jag lärt mig nåt från Gordon Ramsay’s kitchen nightmares. ”Never let your mistakes leave your kitchen”, ingen av mina små köksmissar hade behövt drabba någon av de trettio gästerna.

Posted in serverat at april 19th, 2008. Trackback URI: trackback

3 Responses to “Ordensmiddag under hot”

  1. april 22nd, 2008 at 10:21 #Lisa

    Grratis till väl lagad mat och väl skriven text!

  2. april 26th, 2008 at 12:10 #Jesper

    Jag är så stolt över dig. Du kommer – om du fortsätter på det här viset – att snabbt bli mycket duktigare än din gamla köksmästare. (Som idag känner sig gammal, sliten och har lagt märke tillatt någon lagt en grävling på mitt huvud).

  3. augusti 21st, 2008 at 10:59 #studentköket | Comeback till gamla smöriga skolminnen

    […] jag idag bevisligen är crazy nog att tacka ja till utmaningar vågar jag nu, peppad av Jesper och Mackan, beröra mitt […]

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>